40. Rozpočet

Naučte se vést rozpočtovou politiku svého státu.

Několik otázek:
Máte půjčku, hypotéku, kreditní kartu?
A máte nějaký plán, jak to splatit co nejdřív?
Chcete si v nejbližší době něco drahého koupit?
A máte na to ušetřeno? Nebo se chcete zadlužit?
Máte dané někde na straně peníze na období nouze?

Hmmm.... peníze jsou celkem ošemetné. Nikdo o nich nechce konkrétně mluvit. A nedivím se. Takže vám předkládám několik rad.


1. Zjistěte své příjmy a výdaje. Nejjednodušší způsob je zapisování. A to úplně všeho, co zaplatíte a máte v peněžence i v kasičce.

2. Nepůjčujte si! Zkuste si na to raději sami ušetřit. Navíc když se na tu věc budete těšit, je pravděpodobné, že vám i déle vydrží.

3. Vytvořte si finanční rezervu. Měla by být na placení nájmu, hypotéky, elektriky, školky atp. aspoň na tři měsíce. V ideálním světě na šest měsíců.

4. Spořte dětem do začátku. Aneb nic se “ňák neudělá”. Pokud máte rozpočet napnutý teď za deset, patnáct let se to změnit může ale nemusí a změna nemusí být vždy k lepšímu. Spořením máte možnost našetřit aspoň něco.

5. Ve svém rozpočtu odhalte zbytečnosti a nekupujte je! Například káva na procházce. Je to dvacka, ale vzpoměte na Skrblíka a jeho první cent. :)

6. Učte své děti s pěnězi hospodařit a šetřit si. Půjčit si peníze je až překvapivě lehké, žít s dluhem už zas tak ne.

No určitě každého napadne spoustu dalších možností jak a kde ušetřit. Důležité je se nad tím zamyslet a vytvořit si vlastní plán do budoucna. Chci-li cestovat nebo koupit dům musím si něco našetřit do začátku.

Takže přeju všem, ať ovládnou svůj rozpočet!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Prokouslý jazyk

Trénujeme...

Naposledy