Domove, sladký domove znovu

Ruina - od slova zruinovat nebo je to obráceně?
V konečném důsledku je to v podstatě jedno.
Roku 2008 jsem dostala nápad, jak pomoci mým rodičům dokončit jejich projekt a nám pomoci k tomu, abychom si založili vlastní místo k životu. To znamená, že jsem od rodičů koupila dům, na hypotéku. (Víckrát už stejnou blbost pravděpodobně neudělám a nedoporučuji to ani nikomu jinému.)
Dva roky jsme tu bydleli a zjišťovali různé neduhy.
Nefungující kotel.
Nefungující izolace.
Nefungující okna.
Nerovná podlaha.
Praskliny mezi podlahou a stěnami.
Špatně pokrytá střecha s nevyhovující krytinou.
Špatně udělané okapy.
Příliš mnoho věcí - všude.
Zatékání do garáže.
Rozebraná terasa.
...
Prostě seznam na několik výher ve sportce. My se rozhodli, že se pokusíme šetřit a opravit věci postupně, podle toho jak moc nás budou rozčilovat.
V roce 2009 se udělala nová okna.
V roce 2010 jsme přestavili dva spodní byty na jednu velkou kancelář a tu od té chvíle pronajímáme. (Byty jsme musely přestat pronajímat, protože kupodivu nepřinášely téměř žádný zisk. Vlastně většinu peněz, co jsme za pronájem dostaly, skončily na kontě oprav po nájemnících.) A vyměnili jsme okapy.
Ovšem toho roku si muž zlomil kotník a my se ocitli ve velmi úzkostné finanční nouzi. Z té se nám povedlo vyhrabat až s narozením Eliho. Takže ty dva roky mezi tím jsme na dům nesáhli a pouze přežívali. Vlastně něco jsme stejně dělali a to byla zahrada. Tu se nám podařilo dotáhnout k naší spokojenosti.
Rok 2013 byl rok, kdy jsme tu provedli mnoho vnitřních úprav.
V roce 2014 se předělal kompletně celý vytápěcí systém a udělali jsme si krb.
V roce 2015 jsme se zase vrhli na problém s terasou/garáží a vyřešili to.

Letošní rok se ale jeví jako nejsložitější. Několikrát nás s mužem napadlo tuhle ruinu prodat a přestěhovat se někam, kde se nám bude líbit a nebude nás to stát ty výhry ve sportce, kterých se ani nedočkáme. Neustále se tu tahle otázka mezi námi pohybuje a visí tu nad námi jako Damoklův meč. Já jsem řekla, že to prozatím necháme být a hlavně to tu vyklidíme. Sklepy, podkroví, všechno. A pak se uvidí...

Těch otázek, co tu kolem nás poletují je letos totiž najednou nějak moc.

Komentáře

  1. Teda ani si to nedovedu představit, smekám před každým, kdo se rozhodne pro rekonstrukci, taky jsme jí dělali, ale naštěstí to nebylo tak děsný a hlavně jsme při tom nebydleli v domě...držím palce ať jsou všechny projekty co nejdřív a bezproblémově udělaný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! Doufám, že se brzy podaří dotáhnout do konce tu střechu. Přijde mi, že tu jsme odsouvali už příliš dlouho... :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice si vážím Vašeho názoru a jsem ráda, že jste mi tu zanechali komentář.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tajemné F.

Těhotenství a realita

Fialová