14 - 20 tt

Zápisky vznikali průběžně od 1.září do 19. října 2014.

14. týden 
Jak já se těšila na tohle nové období, kdy už mi začne být lépe. Začnu se cítit těhotně. Začne mi růst břicho. A víte co? Nějak mi proteklo mezi prsty. Možná to bude smrtelnou únavou, kterou jsem cítila, i přesto že jsem byla na dovolené. Málokdy se mi stane, že bych přes den usnula. Dokonce jsem se jeden den ráno probudila a po snídani prospala ještě další dvě hodiny! A pak mě začalo bolet břicho. Ne těhotensky, nýbrž žaludkově...

15. týden - 4. měsíc
Opět nastoupila další pravidelná těhotenská kontrola, váha, tlak, moč. Na váze jsem přibrala půl kila! Hm, takže se mi to asi nepodaří držet do toho dvacátého týdne. Tlak už začíná být normální. A cukr v moči se tentokrát neobjevil. Doktorce jsem říkala o bolesti břicha a ta mi potvrdila žaludek. Zároveň mi řekla, že kdyby to bylo neúnosné, ať raději hned přijdu, ale jestli to není stále a můžu normálně fungovat, ať to prozatím nechám být. Vážně mám pocit, že si tohle těhotenství musím vybrat samé libůstky.

Žaludek mě stále tlačí a pobolívá. Někdy je to lepší a někdy horší. Rozhodla jsem se nasadit psyllium, lžičku před spaním. Kdysi mi to zabíralo, tak snad mi to pomůže i teď...

16. týden
Snažím se být v klidu, nepřepínat se a hodně odpočívat. Nemusím asi dodávat, že mi to moc nejde. Navíc se objevuje naprostá nechuť k masu - opět. Další problém vidím ve vaření, buď se mi obrací žaludek, když vařím a nebo nevím, co mám vařit.

Konečně jsem se objednala k zubařce i k obvodní. Zubařka pochválila stav zubů, připomněla mi, že jako těhotná mám nárok na tři kontroly během těhotenství a pak se jí mám přijít ukázat po šestinedělí i s miminkem samozřejmě. 
Obvodní, tam nikdy dopředu nevím, co čekat. Nakonec mě objednala hned na odpoledne. Byla to sranda. Na můj dotaz ohledně boreliózy, kterou jsem prodělala v roce 2008, se divila, že jí tam nemá... Nakonec jí v evidenci našla. V první průkazce mi napsala, že tetanovku jsem dostala v roce 2004, teď mě upozornila, že jsem byla naposled očkovaná v roce 1999 a tudíž letos bych měla být přeočkována... Jak říkám, nevím, co od té návštěvy čekat.

17. týden
Tenhle týden tedy nic moc. V noci mě začaly brát křeče v břiše a pak mi i břicho ztvrdlo. Nikdy se mi tohle před tím nestalo. Když jsem si na břicho sáhla cítila jsem celou dělohu staženou a těžkou jako kámen. Připadala jsem si, že jsem se ocitla v pohádce o Červené Karkulce a jen čekala na myslivce.

Na konci týdne jsem si udělala kontrolní vážení. Zase o kilo a půl míň... No příští týden mě čeká kontrola, tak se uvidí, co mi poví a jak to bude na váze vypadat.

18. týden
Proběhla další pravidelná  kontrola. Váha je nižší jen o půl kila od posledně, ale i tak jsem dostala kázání, že hubnutí v těhotenství není v pořádku. Cukr se neobjevil. Na tvrdnutí břicha jsem dostala "klid na lůžku" a magnesium.

Klid na lůžku jsem se rozhodla trávit v práci. To abych si aspoň trochu odpočinula, protože Eli se rozhodl, že nejlepší místo pro schování nohou je moje břicho. A samozřejmě celý týden jsem zapomínala brát magnesium. Já si prostě neumím vzít tři tablety během dne...

Jídlo se už začalo zase zlepšovat a kromě určitých druh mas (vepřový, jehněčí a ryba) můžu sníst cokoliv.

19. týden - 5. měsíc
Prozatím mě berou jen občas ty křeče, cítím sem tam pohyb dělohy, ale nejčastěji v noci. Břicho pěkně roste, už mi přijde takové to těhotenské. Takže očekávám, že si toho lidi pomalu začnou všímat. A zase mi končí spaní na břiše. Přijde mi, že tentokrát to jde všechno nějak extra rychle. Dokonce už teď mám pocit napětí v prsou, což si u Eliho pamatuju až kolem porodu.
A svědí mě břicho a to ukrutně... Tak mažu. Kokosovým olejem večer a přes den používám Vichy. Po E.lim mám břicho hodně potrhané a nechci, aby vypadalo ještě hůř.

20. týden
Začneme otevřeně, přibrala jsem kilo. Vážím celých 74 kg. A taky cítím pohyby! Nejčastěji v noci, když chci spát a musím říct, že je to malý aktivista/aktivistka.
Už si konečně začínám připadat i trochu těhotná, vlastně lidi si toho spíš začínají víc všímat. Že mám najednou pupek. Taky mi dost lidí tvrdí, že jsem nějaká "pohublá". Což mi vyhání obočí až k vlasům... Vážně si nějak hubeně nepřipadám, navíc ta cejcha vpředu začíná trochu překážet. Nemůžu už teď ležet na zádech a vůbec je to takové nepohodlné. Navíc mě už teď začala pálit žáha. Zdá se tedy, že podle tvaru břicha (jde víc dopředu) to bude holka. Uvidíme v březnu :D

Komentáře

  1. Tyjo, a já mám zas nervy, že se dítě skoro nehejbe. Doufám, že je všechno v pořádku, ale snad mám v břiše jen malýho pohodáře... je fakt, že Bibi se vrtěla skoro furt, hlavně když jsem si lehla, a šídlo je i teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas to prozatim vypada, ze sidla budou obe deti... i kdyz to druhe je vetsi stydlivka :D Na ultrazvuku se nam neukazalo a porad uhybalo :)

      Vymazat

Okomentovat

Velice si vážím Vašeho názoru a jsem ráda, že jste mi tu zanechali komentář.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tajemné F.

Těhotenství a realita

Fialová