Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená trvá dvacet osm týdnů. Ta moje dovolená skončila včera. Kromě toho všeho, co jsem na mateřské dělala či nedělala, chci trochu objasnit ty pojmy, které si lidé většinou pletou.

Mateřská dovolená je v podstatě nemocenská na kterou nastupujete před porodem. Mají na ní nárok lidé nemocensky pojištění. Tudíž většinou jen ti zaměstnaní.
Rodičovská dovolená je neplacená dovolená, o kterou si můžete zažádat svého zaměstanavatele. A je až do věku tří let vašeho dítěte. Po tuto dobu jste pojištěnec státu.
Rodičovský příspěvek je sociální dávka, o kterou si musíte zažádat na Úřadu práce. Dostanete ji pouze, pokud se o vaše dítě nebude starat stát (řečeno zjednodušeně). Jiná podmínka tam není. A můžete si vydělat kolik chcete. Například na dohodu o provedení práce do deseti tisíc a nikdo za vás nemusí odvádět sociální a zdravotní.

A další vychytávkou je mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou si vybrat dovolenou. Tak se vám nebude zkracovat, ale pozor o její čerpání musíte zaměstnavatele požádat.

Tak snad už je to trochu jasnější. ;-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Prokouslý jazyk

Trénujeme...

Naposledy